“Het binnenplein mocht wel een stuk groener”, begon Diana lachend over hoe Heliport Groen tot stand is gekomen. Diana Vergeer is naast bewoonster van het complex ook de initiatiefneemster van dit succesvolle project in de Rotterdamse wijk Oude Noorden.

‘Eind 2017 had ik me voorgenomen om iets meer te gaan doen voor de buurt. Het aanpakken van het binnenplein leek mij een mooi project. Het is klein begonnen met een stuk tegels eruit en groen erin en uiteindelijk gegroeid tot een groene klimaatbestendige stadstuin. We hebben eerst Stichting Tussentuin ingehuurd om ons te helpen bij het vormgeven van onze ideeën in verschillende ontwerpen.”

Met de ontwerpen ging Diana naar de gemeente, en het bleek op het juiste moment te zijn. Het riool moest vervangen worden en de waterkwaliteit in de omgeving liet te wensen over. “Op deze manier kwam ik ook in aanraking met het hoogheemraadschap. Ik heb toen ook gepitcht met ons idee voor een Europese subsidie, die hebben we ook gekregen”, vervolgt Diana.

De bewonersparticipatie heeft ongeveer twee jaar geduurd. “In mei 2020 is het plein op de schop gegaan en eind 2020 is het opgeleverd. Met veel buurtbewoners houden we het plein mooi en schoon. Dit doen we eens in de maand. Ook het zwerfvuil in het water vissen we eruit”, voegt ze toe. Op de vraag of ze enkele tips heeft voor het hoogheemraadschap geeft zij aan dat het hoogheemraadschap meer zichtbaar mag zijn. “Door dit project is het hoogheemraadschap niet meer een onbekend instituut voor mij dat iets met water doet, maar een organisatie die veel kennis en ideeën over water in huis heeft. Ze mogen daar meer over vertellen. In de afgelopen tijd heb ik veel over water geleerd”.

Heliport Groen is niet het laatste project van Diana. “Als ik om me heen kijk mag er nog wel meer groen in de buurt komen. In plaats van naar anderen te wijzen, kijk eerst wat ik er zelf aan kan doen. Momenteel neem ik samen met de gemeente Rotterdam, de Dudok Groep en De Urbanisten deel aan een vergroeningsproject Dak op Hofbogen, hier in de buurt” eindigt Diana enthousiast.