Zo begon Theo Ammerlaan (voorzitter Glastuinbouw Oostland) het gesprek over waterkwaliteit en de rol van de glastuinbouw daarin. Inmiddels weten tuinders best wat wel en wat niet door de beugel kan. Pak de overtreders strenger aan zodat de goede er niet onder lijden. Het waterschap heeft in samenwerking met de brache-organisaties, gemeentes en de ondernemer de afgelopen jaren gewerkt een bewustwording. Iedereen weet wat de regels zijn.

Aandachtspunten die naar voren worden gebracht zijn:

  • De goede mogen niet onder de kwade lijden. Zet als waterschap je opgedane kennis van het gebied en de tuinders in om de bewuste lozers strenger aan te pakken.
  • Investeer meer tijd in handhaven. Zorg dat je er bovenop kunt zitten om zo meer lozingen op te sporen en direct actie te ondernemen.
  • Deel informatie intensiever. We meten regelmatig, koppel deze gegevens ook vaker terug richting de tuinders. Zij kunnen tuinders resultaten zien van hun acties en/of eigen processen verbeteren. Kortom; vaker terugkoppelen en langskomen met cijfers.
  • ‘Wat er niet in gaat, hoef je het er ook niet uit te halen’. Het is belangrijk dat de branche de ontwikkelingen (weerbaar telen) voor het vinden van betere, natuurlijke manier om het gewas gezond te houden stimuleert. Daarin zit geen voortrekkersrol voor het waterschap.
  • Regels en richtlijnen over nullozing vanuit het waterschap zijn soms nog wat onduidelijk en kunnen nog wel eens veranderen. Dat kan eigenlijk niet want het gaat om grote investeringen van bedrijven. Die regels moeten in één keer goed zijn. 
  • De brancheorganisatie glastuinbouw hebben emissieloze kas 2027 geadopteerd en werken er hard aan. De handhaving loopt goed parallel aan de emissieloze kas. Is ook de goede strategie om de komende jaren mee verder te gaan. 
  • De gebiedsgerichte aanpak mag wel wat sneller. Tijdindeling is bij het waterschap is soms een probleem. Het heeft te lang geduurd en het gaat te langzaam.

Het doel is om de waterkwaliteit te verbeteren door lozingen van vervuild water, afkomstig van glastuinbouwbedrijven, te minimaliseren. Dit is niet voor ieder bedrijf makkelijk te bereiken. Een vrij nieuw bedrijf met een kleiner oppervlakte kan vrij eenvoudige aanpassingen doen. Heb je een bedrijf dat er al generaties staat en waarvan het leidingenstelsel net op een bord spaghetti lijkt, vraagt dat een flinke investering in zowel tijd als geld. Niet iedereen heeft die middelen.