Jos Boontjes-Witkamp verwoord als inwoner van Zuidplas en medewerker van ons buurwaterschap hoe belangrijk het is dat mensen meer weten over bodem, water en woningen.

De deelnemers hopen dat het waterschap een grotere rol pakt in de bewustwording bij inwoners van dit gebied over waterproblematiek zoals bouwen op een slappe, zakkende bodem. Het waterschap heeft vaak een adviserende rol als het gaat om de inrichting van de omgeving, maar volgens de deelnemers mogen wij die rol als waterexpert veel meer kracht bij zetten.

Aandachtspunten die naar voren worden gebracht zijn:

  • Wees meer proactief als waterschap. De stem van het waterschap hoor je niet veel terwijl water zo belangrijk is.
  • Denk niet alleen vanuit wat niet kan maar wat het waterschap zou willen. Ontwikkel bijvoorbeeld een watervisie en ga daarmee de boer op.
  • Communiceer meer over hoe het waterschap aankijkt tegen ontwikkelingen zoals toekomstbestendig bouwen in gebieden waar dat voor problemen kan zorgen.
  • Het waterschap is dé partij om verder dan 10, 20 of 30 jaar vooruit te kijken. Gebruik de langere termijnen van 50 tot 100 jaar om goed zichtbaar te maken wat er wel of niet kan in een gebied. Denk aan de generaties die volgen.
  • Een intensievere samenwerking tussen overheden is erg belangrijk bij ontwikkelingen zoals deze. Zet daar op in.

Het gesprek ging niet zozeer over óf er wel gebouwd moet worden in een diep gelegen polder, maar meer over de rol van het waterschap daarin.