Dat vinden de aanwezigen van de bijeenkomst over schoon en gezond water in de stad belangrijk voor het nieuwe Waterbeheerprogramma. Bewoners zijn zelf al aan de slag met regentonnen, groene daken en een groenere tuin. En ook het bedrijfsleven heeft mooie voorbeelden met pharmafilters en zuiveringstechnieken.

In de praktijk kan het echter lastig zijn om aan de slag te gaan. Leidingen zijn moeilijk bereikbaar in de kruipruimte en in de bodem. Samenwerken met buren maakt de uitvoering vaak complex. Een loket of organisatie vinden, waar je terecht kunt voor vragen en informatie, valt ook niet mee. En hoe kan je eigenlijk bijdragen als je in een flat of appartement woont? Dan heb je veelal geen eigen tuin of dak.

De deelnemers gaven aan dat veel mensen best wel willen bijdragen aan schoon en gezond water in de stad. Men weet vaak niet wat ze kunnen doen en hoe ze het moeten aanpakken. Het waterschap kan daarbij helpen door informatie aan te bieden, advies te geven en de uitvoering te stimuleren. Het lukt nog onvoldoende om bewoners te bereiken. Deel bijvoorbeeld ook wanneer in de buurt een project gaat starten en zorg ervoor dat bewoners kunnen aansluiten met eigen maatregelen.

Heeft u aanvullingen en wilt u meepraten over dit thema? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar waterbeheerprogamma@hhsk.nl. 

Banner waterbazen

Bekijk de landelijke campagne van de waterschappen.