De deelnemers aan de sessie ‘Boeren, water en de toekomst’ zijn op zoek naar vastigheid in een soms drassige omgeving. In sommige gebieden wordt de lijn ”waterpeil volgt de gebiedsfunctie“ losgelaten. Hierdoor neemt de drooglegging af en wordt het land natter. Dat wordt een steeds grotere uitdaging voor de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven.
 

De deelnemers zijn het al snel eens dat er niet één oplossing is voor het gehele gebied. Onderzoek welke maatregelen goed werken per deelgebied. De bodem en omstandigheden kunnen verschillen, net als de belangen tussen agrarische ondernemers, bewoners, natuur en andere functies. Blijf weg van tegenstellingen en verdiep je in elkaars zorgen en werk. Kijk daarnaast naar de gevolgen van de maatregelen, ook op de lange termijn. Wie betaalt bijvoorbeeld de rekening voor de negatieve effecten van de maatregelen? Voordat besluitvorming plaatsvindt, moet de kennis op orde zijn.

“We wonen en werken met zijn allen in de Krimpenerwaard en moeten ook samen tot een duurzame oplossing komen“. Dat vraagt om elkaar goed te informeren. Informatieavonden als deze kunnen ertoe bijdragen dat belanghebbenden kunnen meepraten over onderzoeken en plannen. Het is ook belangrijk dat de agrarische sector goed kan uitleggen aan dorpsbewoners en stedelingen wat er bij de boeren speelt. Aan het waterschap wordt meegegeven dat de informatievoorziening beter kan.