Dit onderwerp krijgt steeds meer aandacht en moet daarom in het nieuwe Waterbeheerprogramma een belangrijke plaats krijgen.

Er bestaat overeenstemming over de ambitie om te verduurzamen, alleen de wijze waarop brengt de nodige vragen met zich mee. Hoe gaan we om met de ruimtelijke belangen die er spelen? Waar is er plaats voor windmolens en zonnepanelen? Wie moet er opdraaien voor de kosten als we omschakelingen naar andere energiebronnen dan gas en olie? Hoe moeten we ermee omgaan als de stroom uit zonnepanelen nog niet in een batterij kan worden opgeslagen? En wie zet zich in voor nieuwe manieren en technieken, zodat er steeds meer grond- en afvalstoffen kunnen worden hergebruikt? Tijdens de bijeenkomst werden deze vragen met elkaar besproken.  

Het hoogheemraadschap is geen grote organisatie die zich richt op duurzaamheid, maar heeft wel een belangrijke voorbeeldfunctie. Samenwerken om de doelen te halen is van groot belang. Actief communiceren over het belang,  mogelijke oplossingen en (financiële) gevolgen voor de bewoners van het gebied is noodzakelijk om dit onderwerp nog beter op de kaart te krijgen. Evenals het mee ontwikkelen van nieuwe manieren en technieken voor problemen waar nu nog geen oplossing voor is.